Gå til hovedindhold

Byggeforeninger

Foreningerne var med til at sikre tag over hovedet til de mange landarbejdere, der søgte mod Horsens i anden halvdel af 1800-årene.

 • Læs op

Indhold

  I forbindelse med byens store befolkningstilvækst i den anden halvdel af 1800-årene var der stor mangel på lejligheder til de mange landarbejdere, som flyttede til byen for at blive industriarbejdere. Mange håndværkere opførte private lejlighedsejendomme med plads til fire til seks to-værelses lejligheder.

  Stefansgade, Vestbyen

  I 1871 stiftedes Arbejdernes Byggeforening, der opførte en række arbejderboliger i Stefansgade 9-17. Hvert hus gav bolig til 4 familier.

  Lille Amalienborg, Sydbyen

  Boligselskabet lille Amalienborg blev opført på Spedalsø i 1921 af Horsens Boligforening. Arkitekt Norn har tegnet dette usædvanligt smukke boligkompleks, der er stærkt inspireret af de engelske havebyer. De 14 huse er opført i såkaldt ”Bedre Byggeskik”-stil i en akse, hvis midte udgøres af en ottekantet plads – heraf navnet Amalienborg. Hvert hus rummer 4 lejligheder, der alle har et stykke have bagved.

  Ny Havnegade, Østbyen

  Ny Havnegade i østbyen var et have- og byggeselskab, der på initiativ af redaktør Emil Boysen blev oprettet i 1886. Andelshaverne var industriarbejdere og håndværkere, der med inspiration efter de engelske havebyer byggede små pyntelige huse med forhaver. Mange af husene har endnu bevaret deres karakteristiske gavlkviste og individuelle murdetaljer.

  Sårbarhed

  De udvalgte Bolig- og byggeforeningerne har hvert deres særpræg, men er karakteristiske ved, at hver bebyggelse fremstår som et samlet hele, der er stærkt påvirkeligt af forkerte individuelle beslutninger med hensyn til vinduer, døre, tilbygninger etc.